Teamcoaching en teambuildingsprogramma'sTeamscan Performability Scan, MBTI en Belbin Organisatieonderzoek Teamontwikkeling voor teamleiders

Performability Scan, MBTI en Belbin

De Performability Scan, MBTI en de Belbin-teamrollen zijn methodieken die de teamleden helpen zicht te krijgen op de onderlinge samenwerking en de prestaties die ze daarmee bereiken.

Performability Scan
Uit onderzoek van dr. Ben Kuipers blijkt dat betere teamprocessen leiden tot betere prestaties en bovendien positieve effecten hebben op de werkbeleving en het verzuim van het personeel. Het Performabilitymodel onderscheidt drie teamprocessen waarmee teams hun prestaties kunnen verbeteren.

De Performability Scan geeft een team concrete aanwijzingen ter verbetering van de prestaties. De teamleden vullen de scan in waarvan vervolgens een teamscoreprofiel wordt opgesteld. Aan de hand van deze uitkomsten krijgt het team scherp welke ontwikkelruimte er voor elk teamproces is. Afhankelijk van de gewenste resultaten en de ontwikkelruimte werkt het team in een teamsessie een actieplan voor het verbeteren van de teamprestaties uit.

MBTI
De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een veelzijdig en gebruiksvriendelijk instrument. Het geeft de teamleden individueel en als team inzicht in de eigen persoonlijkheidsstijl en voorkeuren en in de stijl en voorkeuren van het team als geheel. Ken u zelve is de eeuwenoude spreuk die zeker opgaat voor productieve samenwerking in een team. De MBTI helpt daarbij. Door begrip van de verschillen tussen persoonlijkheidstypes, zijn groepen en individuen beter in staat om effectiever samen te werken, de communicatie te verbeteren en conflicten te verminderen. Dit instrument kan één-op-één en binnen groepen gebruikt worden en heeft veel toepassingsmogelijkheden. Voor teams hebben we een eendaagse workshop waarin het individuele en het teamprofiel wordt uitgelegd, de teamleden de verschillen in persoonlijkheid ervaren en waarderen en concrete werkafspraken maken.

Belbin
De Belbin teamrollen zijn een goede opstap om binnen teams te praten over kwaliteiten en valkuilen. Waar ben je goed in? Wat kost je weinig energie? Voor wie heb je een allergie? Met een korte vragenlijst krijgen teamleden inzicht in de rol die zij van nature innemen in het team. Elk teamlid krijgt een individuele rapportage met uitleg over zijn of haar profiel. In het teamprofiel kijken we welke teamrollen aanwezig zijn en op welke manier de kwaliteiten van de mensen het beste ingezet kunnen worden. Natuurlijk maken we tijdens een Belbin-sessie ook de overstap naar het dagelijkse werk en maken de teamleden afspraken over hoe zij de in het team aanwezige kwaliteiten kunnen inzetten en de ontbrekende kwaliteiten voldoende kunnen afdekken.

Wilt u meer weten over teams? Neem vandaag nog contact op met één van onze adviseurs via
020 – 528 7322 of stuur een e-mail.